- Türkiye’nin gerçek düşünce kuruluşlarına ihtiyacı var. Dış vakıflardan beslenen provokatörler ve hükümet sözcüleri dışında fazla bir şey yok ortada.
- Bürokratlarımız 1930 model olduklarından hâlâ kömür-çelik-tren dünyasînda yaşıyorlar. Savaşları toprak kazanma çabası zannediyorlar.
- 1980’lerden itibaren kömür-çelik-tren dünyasının bittiğini, petrol-finans dünyasına geçtiğimizi söyleyebiliriz.
- Elbette endüstri hâlâ var ama finansın tahakkümü altında. Nedir?
- Endüstri patronları uzun vadeli mikro-ekonomik mânâda kâr etmek yerine spekülatif kâr peşindeler. Bu durum, siyaseti baskılıyor.
- Emtiya borsalarında el değiştiren buğday ve petrol, gerçekten depolarda bulunan malın 50 katı iken 1930 model siyaset yapılmaz.
- Petrolün sayesinde finansallaşan ekonominin siyasetle ilişkisi 1930’lar gibi olamaz. Artık savaşlar da toprak sınırında değil kafaların içinde. Nedir?
- 15 Temmuz’da meclisi ve halkı bombalayan F-16’lar bizimdi. Ama içindeki pilotun beyni ve kalbi başka güçlerin elindeydi.
- Maalesef 15 Temmuz’dan ders alınmadı. 16 milyon $ bu uçağa verilir ama bir düşünce kuruluşu için aynı parayı bulamazsınız. Yani?
- Yani gelecekte çok daha iyi tank, uçak, helikopter üretebiliriz veya satın alırız. Ama içindeki askerler yine bize ateş edebilir. Çünkü…
- Zihinler işgal altındayken topraklarınızı koruyamazsınız. İşte bizim bürokratlarımız bunu kesinlikle anlamıyor. Beton, çelik için para var, bilgi için yok.
- Bu hamakatin bedelini geçmişte olduğu gibi bugün de ödüyoruz. Daima savunmadayız, karşı atağa geçemiyoruz: Gezi parkı, 17 Aralık, 15 Temmuz…
- Gittikçe yoğunlaşan kimlik savaşları başladı. Türkiye’nin istikbali bu savaşa bağlı. Cepheler beynimizden ve kalbimizden geçiyor.
- Evet, gerçek düşünce kuruluşlarına ihtiyaç var. Batı’nın kelimeleriyle değil kendi kelimelerimizle konuşup yazacak insanlara ihtiyaç var.
- Muhtaç olduğumuz zihin ve kalp birliğinin inşaa edilmesi, ortak değerler etrafında birleşilmesi için bu gerekli.
- Batı’nın psikolojik gücüne karşı koymak için aynı maddi imkânlara gerek yok. Yani CNN, BBC gibi yapılar şart değil. Asimetrik savaş yapılabilir. Ama…
- Ama düşmanın tankları varsa sizin de roketatarlarınız olmalı. Sapanla direnemezsiniz. Milyar $’lık medya devlerine milyonla kafa tutulabilir.
- Fakat ne acıdır ki Türkiye’de psikolojik harp hâlâ iyi niyetle, “kervan yolda düzülür” diyen idealist tiplerle yapılıyor. Bu acınası bir durum.
- Avrupa’da her güçlü devlet kendi imajını korumak için 2-3 milyar $ harcar. Proaktiftir, savunma oynamaz. Türkiye’nin tam tersi.
Yorumlar
Yorum Gönder