- Gerçekleri silip kendi menfaatlerine uygun yeni “gerçekler” üretenler kim? Biz neden yutuyoruz?
- Susarak yalan söylemek çok eski bir yöntem. Gerçeğin sadece bir kısmını gösterip halkı kandırmak, buz dağının görünen ucu. Sıkıntı derinde. Nedir?
- İnsan hafızası, güvenlik kameralarının kaydına benzemez. Bütün olayı “doğru” sırada hatırlamayız. Görüntü, ses ve kokular kalır hafızada.
- Çocukluk ve gençlik hatıralarımız gibi toplumsal hafıza da mermere kazınmış değildir. Halk, efsanelerle geçmişi ayakta tutar. Ama hangisini?
- Unutmak istediğimiz, korktuğumuz, utandığımız anlar silikleşir yahut “travma” damgasıyla abartılır. Algı operasyonları bunu kullanır.
- İnsanların hatıralarını tamamen silemezsiniz ama aralarındaki bağlantıları çözüp farklı yerlere bağlayabilirsiniz. Yeni bir “hikâye” alatabilirsiniz.
- CHP’lilerin önce “yaşasın darbe oluyor” diye ATM ve bakkallara koşması, ardından “müsamere” demesi bu bağlayıp çözmeye güzel bir örnek.
- Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada algı operasyonları bu yöntemle yapılır. Aşirı gösterilen şey daha iyi gizlenir. Gizlenen bilgi vs detaydır.
- CNN, BBC, ZDF vs dünya medyasının önemli bir kısmı birkaç bankanın ve silah firmasının malıdır. Biz daima bunların menfaatine uygun “bilgiler” alırız.
- Fakat algı operasyonu sadece resim/video ve eşlik eden metinle olmaz. Kelimeler de mayınlıdır ve biz yutarız. Nasıl çalışır?
- Dikkat edin, hep “İsrail BARIŞ görüşmeleri” derler ama insan öldüyse “Filistin TERÖRÜ” olur isim. Bizim yandaş Müslüman(?) medya bile bunu kullanır.
- Bu mayınlı kelimeleri “diktatör” “terörist” ve “eksen kayması”
örneklerinde çok gördük. BBC yazar, ertesi gün Hürriyet, Milliyet vs.
- Gerçekte dünyanın en tehlikeli terör örgütleri Batı tarafından kurulur ve en kanlı diktatörler Batı eliyle tahta oturur. Ama söylenmez, kelimeler mayınlı.
- Toparlayacak olursak… Medya bizi şu yollarla kandırabilir:
- Yalan,
- Gerçeği saklamak,
- İyiye “kötü, kötüye “iyi” demek,
- Algı operasyonu.
- Algı operasyonu: Gördüklerimizi farklı şekilde hatırlayıp verilen emirleri kendi fikrimiz sanmamızı sağlayan yöntem.
- Gerçeği olduğu gibi yaşamıyoruz; gerçekle bir irtibat kuruyoruz, sübjektif/indî bir irtibat. Bu zihnen inşa edilen bir “hikâye”.
- Zihnen inşaa edilen bu hikâye aslında oldukça kırılgan. Babam neden ben doğmadan öldü? Savaşı neden kaybettik? Neden evimiz yok?
- Millî hikâyemizi de ortak manevî değerlerimize göre yazarız ve “Biz” oluruz. Sadaka veya şehitlik inanmayan için sadece enayiliktir.
- İşte bu “Biz” düşmanlarımızın hedefinde. Halkın birbirine ve devlete duyduğu güveni ortadan kaldırmak için algı operasyonları yapılıyor.
- Menderes’i asmak için uydurulan yalanlar da onun ve hükümetin meşruiyetini hedef almıştı. Altınla kaçmak, gençleri kıyma makinesine atmak…
- Menderes’i pijamalarla ve erler önünde alay konusu edilirken göstermek de bir algı operasyonuydu. Bu taktikler tarih kadar eskidir.
- Kim kazanacak? “Biz” kimdir? Bakış açısını genişletebilen, zehirli ve mayınlı kelimelerden kendisini koruyabilenler kazanacak.
- Gazeteci, akademisyen, öğretmen… Eli kalem tutan herkes algı operasyonlarına karşı uyanık olmalı. Sanal gerçeklerin içine girmeyelim.
- 16 milyon dolarlık uçağı kullanan pilota sadece teknik bilgi verilir, maneviyatı boş kalırsa Türkiye’den başka bir “Biz” bulacağı muhakkak.
- Vesselâm.
Yorumlar
Yorum Gönder