Petro-dolar Aforizmaları
- Petrol sıradan bir emtia olmadığı gibi Amerikan doları da sıradan bir para birimi değildir.
- Petrol ticaretinin dolarla yapılması bu paranın değerini yapay olarak yükseltir.
- ABD’nin bütün zayıflıklarına rağmen petrolün dolar cinsinden fiyatlanması, doların rezerv para olmasının en güçlü dayanağıdır.
- Dolar dışında bir parayla veya takasla petrol ticareti yapmaya kalkan ülkeler “terörist” ilân edilir; darbe ve işgâl dâhil her yol denenir.
- Uzun yıllar ABD’nin “dost ve müttefiki” olan Saddam ve Kaddafi’nin bir gecede “terörist” olması da petrolle ilgilidir.
- Çünkü petrolün fiyatı yapay krizler ve savaşlarla yükseltilir. Ham petrolün varili 1972’de 1,90$, 1981’de 34$ ve 2008’de 140$ oldu.
- Bu yüzden petrol fiyatındaki oynamalar kesinlikle üretim maliyeti veya rezervlerin tükenmesiyle açıklanamaz.
- Zaten petrol rezervlerinin bitmek üzere olduğu da koca bir yalandır. Sürekli yeni kaynaklar bulunuyor ve eski kuyuların sadece %33’ü kullanıldı.
- Ancak petrol satışlarından biriken milyarlarca doların Arap ülkelerine veya Venezuella’ya bırakılması ABD’nin sonu olurdu. Peki ABD ne yaptı?
- ABD başka ülkelerin petrol gelirlerini gasp etmek için silah ve altın ticaretiyle eklemlenen bir makine icad etti. Buna direnen her ülkeye savaş açıyor.
- Fakat bu cinayet makinesinin nasıl çalıştığını anlamak için uluslararası para sistemini biraz anlamak gerek.
- 2ci savaşın galibi ABD 1944’te yapılan Bretton-Woods konferansında yeni bir ekonomik sistemi (altın garantili doları) dünyaya dayattı.
- 15 ağustos 1971’de ABD başkanı Nixon bu sisteme son verdi. İsyan eden ülkelere “dolar bizim paramız ama sizin probleminiz” dediler. (Bilirsin biz lazuk, biraz da oyunbazuk, attık size bir kazuk! Başkan Nixon 15 ağustos 1971’de doların altına çevirilebilirliğini askıya aldım diyor. https://www.youtube.com/watch?time_continue=52&v=rcnhF09QN78)
- 1973’te Suudi Arabistan’dan alınan bütün petrolün Amerikan dolarıyla ödenmesi resmileşti.
- 1975’te ise OPEC ülkeleri “koruma” ve silah yardımı karşılığında SADECE Amerikan dolarıyla petrol satma kararı aldılar.
- Bütün bu tedbirler olmasa dış borcu GSMH’dan yüksek olan Amerika’nın para birimi ancak tuvalet kâğıdı kadar değerli olabilir.
- Dolar kıskacından çıkmaya yeltenen ülkeler başkan Bush dönemide “axis of evil” (şeytan ekseni) diye fişlendi: Irak, Kuzey Kore, Suriye, Venezüella, İran…
- ABD’nin doları dünyaya dayattığı Bretton-Woods (1944) konferansında IMF, Dünya Bankası ve GATT’ın da temelleri atılmıştır.
- IMF ve Dünya Bankası “yardım ettiği” her ülkede hukuk devletini geriletmiş, sefaleti ve savaşları arttırmıştır.
- GATT ise daha sonra WTO ve nihayet TPP olarak karşımıza çıktı. GATT/WTO/TPP doğayı, işçi haklarını ve hukuku ticarî mal derekesine düşüren bir anlaşmalar silsilesidir.
- Devletler para sıkıntısını çözmek için 3 şey yapabilir:
- Harcamaları kısmak,
- Vergileri arttırmak,
- Borç almak
- Ama ABD için 1 yol daha var: Karşılıksız para basmak.
- Normalde para basmak enflasyonu arttırır ama petrol yüzünden dolara olan talep o kadar yüksek ki ABD hiç bir ekonomik değer üretmeden dünyayı soyabiliyor.
- Doların altına endeksli olduğu yıllardan beri ihracat yapan devletlerin de $ rezervi trilyonları buluyor. Doların düşmesi Çin, Almanya, Japonya gibi ihracat şampiyonlarına zarar verdiği için ABD para basarak bunlara şantaj yapıyor.
- Amerika’da doların emisyon hacmine karar veren bir merkez bankası yoktur. FED özel bankalardan oluşan bir karteldir.
- FED’in hesapları ABD hükümetince kontrol edilemez ve kartel kimseye hesap vermez.
- Amerika’da doların emisyon hacmini ölçmeye yarayan finansal göstergelerin yayınlanması 2006’da durduruldu. 2008’de kriz patladı.
Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar emtianın bolluğu veya üretim maliyetleriyle değil ancak manipülasyonla açıklanabilir.
Amerikan halkı aptal mı? Neden sorgulamıyor? 1983’te 50 firma ABD medyasının %90’ını teşkil ediyordu. Bugün ise sadece 6 medya devi.
DERİN DÜŞÜNCE
Yorumlar
Yorum Gönder