Ana içeriğe atla

PATRON

Hem ülkemizde, hem de dünyada bu kadar fazla sayıda kötü yönetici olmasının en önemli sebeplerinden biri, yöneticilerin bir çoğunun liderlik vasıflarından yoksun olması oluyor. YukBizniz bizlere, patronlarla gerçek liderler arasındaki farklılıkları basit ama etkili çizimlerle çok güzel özetlemiş 😁

1. Patron sizden faydalanır; lider sizi yetiştirir.

Patron sizden faydalanır; lider sizi yetiştirir.
Çünkü patron "tek adamlığa" bayılır. Liderinse derdi koltukla değil, ortaya çıkarılan iş iledir. Bu nedenle neredeyse tüm patronlar aynı zamanda birer "mikro yönetici"dir; her şeyi her dakika ve en yakından kontrol etmek isterler. Liderler ise yetkilerini devreder ve takım çalışmasını destekler.

2. Patron YAPILACAK der; lider YAPALIM.

Patron YAPILACAK der; lider YAPALIM.
Patron talimat verir ve kenara çekilir. Lider size yol, yöntem gösterir; cesaretlendirir. Yani patronlar yönetir; liderlerse öncülük eder.

3. Başarı geldiğinde patron BEN'cidir; lider BİZ demeyi bilir.

Başarı geldiğinde patron BEN'cidir; lider BİZ demeyi bilir.
Patron takdir bilmez, teşekkür etmez. Size zaten maaş ödemiyor mudur? Tüm başarıyı üstlenir ve övgüyü kendinde toplamaya çalışır. Lider ise övgüyü dağıtır; ekibini onore ve motive eder.

4. Başarısızlık durumundaysa patron tüm suçu size yıkıverir.

Başarısızlık durumundaysa patron tüm suçu size yıkıverir.
Daha demin en ön safta bulunan patronu şimdi arayın ki bulasınız. Suçlu sizsinizdir; kendi talimatıyla aksiyon aldığınızı dahi söyleseniz inkar edecektir; canınıza okuyacaktır: "Ben öyle bir şey demedim". 
Lider ise, başarı kadar başarısızlığın da sorumluluğunu üstlenir; sizi motive etmeye devam eder.

5. Patron kuşkusuz en doğrusunu bilir; lider fikrinizi alır.

Patron kuşkusuz en doğrusunu bilir; lider fikrinizi alır.
Çok afedersiniz ama k o s k o c a   p a t r o n  size mi soracaktı?? Hiç dinlemeyi sevmez... Liderse sizinle birlikte tartışır; fikrinizi alır, bu doğrultuda karar verir ve hayata geçirir.

6. Patron korku salar; lider alternatif sunar.

Patron korku salar; lider alternatif sunar.
Patron sorunlara odaklıdır; lider çözümlere. Bu anlamda patron pek çok dargınlık yaratır. Lider ise hataları tamir eder ve heves üretir.

7. Ve patron saygıyı buyurganlıkta arar; lider ise coşkuda.

Ve patron saygıyı buyurganlıkta arar; lider ise coşkuda.
Patronun tüm gücü otorite ve yetkisine dayanır; bu şekilde kendisine saygı gösterilmesini ister. Lider ise gücünü coşku ve işbirliğinden alır. 
Lider saygıyı "talep etmez"; yaratır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TESADÜF

Bazen herşeyi tesadüf deyip geçiştiriyoruz,oysa hayatta hiçbirşey tesadüf değildir.Herşeyin bir hesabı vardır,onuda yaratan,yapan bellidir zaten.

DİNGİNLİK

BAZEN BIRAK BİR YAPRAK GİBİ KENDİNİ SULARIN KOYNUNA ALIP GÖTÜRÜR SENİ BİLİNMEYEN ÖTELERE

Bir Dehanın İzleri – II.Abdülhamid Han, Talha Uğurluel

Medeni adam dostunu düşmanını tefrik etmemeli, her ikisine de aynı muameleyi yapmalı. Zira düşmanlara açıkça husumet göstermek akıl karı değildir. Dostlara da fazla güvenmek ahmaklıktan ileri gitmez, biz daima İngiltere’nin dostu görüneceğiz. Fakat onun hislerini, fikirlerini, siyasetini de bileceğiz. – Ermenileri Osmanlı Devleti’ne karşı alabildiğince kışkırtan Gladstone’un İngiliz Müstemleke Nazırı iken Lordlar Kamarası’nda söyledikleri de İngilizlerin bu coğrafyadaki ince hesaplarını açıkça ortaya koyuyordu. O gün Gladstone eline Kur’an-ı Kerim’i alarak kabinedekilere göstermiş ve: “Eğer bu kitabı Türklerin elinden alamazsak onları asla yenemeyiz” demişti. – Abdülhamid Han, hayatına kasteden ve ölüm cezasına çarptırılan mahkûm ile bizzat görüşür. Hususi dairesine kabul ettiği Jorris ile saatlerce baş başa kalır. Ne konuşmuştur, neler sormuştur bunu kimse bilmiyor. Tahsin Paşa, ‘Avrupa’da ayrılıkçı Ermeniler aleyhine çalışmak üzere kendisine vazife verdi’ diyor. ...